Preventieve maatregelen tegen zonnepaneeldiefstal

Organisatorische maatregelen:

Bazuin niet rond hoeveel uw zonnepanelen waard zijn. Daarmee trekt u gegarandeerd de aandacht van uw omgeving, maar soms ook van ongewenste personen.

Laat geen ladders of ander nuttig gereedschap (sleutels, schroevendraaiers,...) rondom de woning slingeren. Gelegenheidsdaders maken hier maar al te graag gebruik van.

Ga in uw verzekeringspolis na of u verzekerd bent voor de diefstal van uw zonnepanelen en of u eventueel aangifte moet doen bij uw verzekeringsagent van deze installatie. Daarnaast bestaan er ook bijzondere verzekeringspolissen voor zonnepanelen, die bv. ook een compensatie voorzien voor het energieverlies bij defecten.

Laat uw gegevens op de zonnepanelen graveren en fotografeer ze. Noteer het serienummer op de folder van de Save Your Numbers-campagne van de FOD Binnenlandse Zaken. Geef die folder of een kopie ervan samen met de foto aan de politie af als u met een diefstal te maken krijgt. Op die manier staat de politie een heel stuk verder in geval van vondst van gestolen zonnepanelen. 

 Doe steeds aangifte bij de politie in geval van diefstal.

Bouwkundige maatregelen:

Breng veiligheidssloten aan op de hechtingen van de zonnepanelen. Op die manier kunnen ze niet meer worden gestolen zonder schade toe te brengen aan de panelen zelf, waardoor ze ontwaard worden en niet meer aantrekkelijk zijn voor diefstal.

Elektronische maatregelen:

Breng een detector aan op uw zonnepanelen, als u reeds over een alarmsysteem beschikt voor uw woning. U kan die detector dan koppelen aan uw alarminstallatie, wat de pakkans van daders vergroot. De daders van zonnepaneeldiefstallen hebben een zekere tijd nodig om de zonnepanelen naar een voertuig te brengen, waardoor de toegesnelde politiedienst sneller kan tussenkomen.

Als u over een buitendetector op uw dak beschikt om verdachte bewegingen in de tuin te signaleren, veroorzaakt de aanwezigheid van mensen op het dak reeds een alarmsignaal dat de alarmcentrale verwittigt.

Laat verlichting met een bewegingsdetector aansluiten op uw dak. Een dief verschijnt zelden graag "in de spotlights". 

 
  Home  
 
  Luc De Kock NV  
 
  Dakwerken  
 
  Zonnepanelen  
  PV-systemen  
  Werking  
  Techniek  
  Zonnepanelen  
  Omvormers  
  Isolatievoorwaarden  
  Subsidie  
  Netvergoedingen  
Veiligheidstips  
  Warmwater  
 
  Sanitair  
 
  Nieuws  
 
  Klantenzone