HOE WERKT FOTOVOLTAÏSCHE ZONNE-ENERGIE? 

In een fotovoltaïsche zonnecel wordt licht rechtstreeks omgezet in elektriciteit. Een zonnecel bestaat uit een dun plaatje halfgeleidend materiaal dat alleen elektriciteit goed geleidt als er licht opvalt. Het meest gebruikte materiaal is zuiver silicium, dat door chemische bewerkingen een negatieve bovenlaag en een positieve onderlaag krijgt, zoals 'min' en 'plus' van een batterij. Als we de twee koppelen aan een elektrisch toestel zoals een lampje en we laten licht op de zonnecel vallen, ontstaat er een elektrische gelijkstroom die het lampje doet branden.

Monokristallijnen silicium zonnecellen zijn gemaakt van siliciumschijven, die uit één groot 'monokristal' zijn gezaagd. Monokristallijne cellen zijn rond of meestal vierkant met afgeronde hoeken (fragmenten van de buitenrand van de ronde cilinder waaruit ze gezaagd zijn). Ze zijn egaal donkergrijs of donkerblauw.

Polykristallijn of multikristallijn silicium wordt gegoten en dan gezaagd. Dit is een goedkoper en eenvoudiger proces dan dat van monokristallijn silicium. Tijdens het stollen ontstaan de verschillende kristallen die het materiaal zijn typisch onregelmatig geschakeerde uitzicht geven. Het rendement van polykristallijne cellen ligt iets lager dan dat van monokristallijne cellen. Polykristallijne cellen zijn vierkant met een zijde van 10, 12,5 of 15 cm, of rechthoekig. De kleur varieerd van gemarmerd donkerblauw tot donkerpaars. Ook andere kleuren zoals goudbruin en groen zijn mogelijk, maar ten koste van het rendement. Sinds kort bestaan er ook zeshoekige en driehoekige cellen waarmee speciale PV-modules gemaakt kunnen worden.

 

 
  Home  
 
  Luc De Kock NV  
 
  Dakwerken  
 
  Zonnepanelen  
  PV-systemen  
Werking  
  Techniek  
  Zonnepanelen  
  Omvormers  
  Isolatievoorwaarden  
  Subsidie  
  Netvergoedingen  
  Veiligheidstips  
  Warmwater  
 
  Sanitair  
 
  Nieuws  
 
  Klantenzone